Salatalık Yetiştiriciliğinde Ekim ve Dikim Nasıl Yapılmalıdır?



Salatalık yetiştirmeden önce toprak hazırlığına ihtimam göstermelisiniz. Salatalık kökleri zayıf ve toprak yüzeyine yakın bir ekin olduğu için hazırlık ekstra özen gerektiriyor.

Kışın derin sürülen toprak ekim ve dikimden 1 hafta kadar önce, ilkbaharda 10-15 cm derinlikte yüzlek olarak sürülüyor.

Düzeltme ve karık açma işleminin ardından hazırlık tamamlanıyor. Sonbahar veya ilkbahar aylarında, dekar başına 3-6 ton iyi yanmış çiftlik gübresi atılıyor.

Ekimden en az birkaç ay önce bu işlemin yapılması önem taşıyor. Toprak analizine göre gübre çeşitleri aracılığıyla gerekli eksikler tamamlandıktan sonra ekim ve dikim işlemlerine geçilebiliyor. 



Salatalık Yetiştiriciliğinde Ekim ve Dikim Nasıl Yapılmalıdır?


Salatalık yetiştiriciliğinde alana yeterli sayıda ana ve baba ekinlerin sağlanması gerekiyor. Tohum ekimi ocaklara veya çizgilere elle/mibzerle yapılabiliyor.

Tohum ekiminden sonra kaymak tabaka oluşumuna karşı toprağa bir avuç yanmış çiftlik gübresi atılabiliyor. Tohum ekiminden 5-6 gün sonra hafif yağmurlama yapılarak toprak yumuşak tutuluyor. Eğer salatalık yetiştiriciliği yapılan yer kuraksa, ocaklar 5-10 cm derinliğinde açılıyor. Nemli toprağa 2-3 tohum bırakılıyor.

Aşırı yağış alan bölgelerde ise 10-15 cm yükseklikte kümbet olacak şekilde ekim tamamlanıyor. 


Tek sıralı yetiştirme: Rüzgarlı yerlerde esinti yönü dikkate alınarak bu yöntem tercih ediliyor. Tohumlar ekimden birkaç gün önce ıslak bez içinde tutularak çimlenme sağlanıyor. 2-3 cm derinliğindeki toprağa 3-4 tohum atılarak toprak kapatılıp bastırılıyor. Çimlenen bitki 2-3 gerçek yaprağa ulaştığında seyreltme yapılıyor.

Tek sıralı yetiştirme usulünde 100 x 50x50 cm dikim sistemi uygulanıyor.  

Çift sıralı yetiştirme: Tohum ekiminde 65-75 cm sıra arası, 30-50 cm sıra üzeri dikim mesafesi korunuyor.

Ocak veya mibzerle sıraya ekim yapılıyor. 65-75 cm’lik sıra arası sonra sulama karığı olarak kullanılıyor.

Eğer kullanılmayacaksa, sıra arası mesafe 130-150 cm’ye kadar çıkıyor. Rüzgarsız bölgelerde bu yetiştirme usulü tercih ediliyor. 

Fide ile üretim (tek veya çift sıralı): Masuralar tek sıralı yetiştirmede 50-60 cm, çift sıralı yetiştirme usulünde 80-120 cm genişliğinde hazırlanıyor.

Sıra üzerinde 40-50 cm ara ile fideler dikiliyor. Kök bölgesindeki toprağın dağılmaması için 12 saat önceden fidelere su veriliyor.

Bu işlem tutma oranını artırıyor. Genelde sofralık hıyarlarda dekara 2000-2500, turşuluklarda 5000-7000 fide dikimi yeterli oluyor.

Bunun yanında herek vererek de yetiştirme yapılabiliyor. Herek kullanılıyorsa sıra arası ve üzeri mesafeler azaltılıyor ve ekin sayısı artırılıyor. 


Salatalık Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Nasıl Olmalı?


Örtü altı yetiştiriciliği: Serada yetiştiricilik genellikle yıl boyunca devam ediyor. Torbalara tohum ekimi yapıldığında önce torbalar harç ile dolduruluyor.

Ortasına bir adet tohum ekiliyor ve 1cm harç ile doldurularak su veriliyor. Çimlenme ile seyreltme yapılarak havalandırma sağlanıyor.

Toprak analizinden sonra gerekli gübreleme yapılarak, kuzey-güney yönünde dikime başlanıyor.

Çift sıra dikimde, çift sıra arası mesafe 100 cm, sıra arası 50 cm, sıra üzeri tek mahsulde 50 cm, sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde ise 45 cm olarak hesaplanıyor. 



Salatalık Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Nasıl Olmalı?


Hastalık ve zararlılara elverişli olan salatalık yetiştirilirken dayanıklı çeşit seçimi önem kazanıyor. Salatalık yetiştirilirken genellikle yabancı ot ilacı kullanılmıyor. Çapa ile temizlik yapılıyor. Külleme, mildiyö, yaprak biti ve kırmızı örümcek karşısında talimatlara uyacak şekilde ilaçlama gerçekleştiriliyor.


Salatalık Yetiştiriciliğinde Sulama Nasıl Yapılmalıdır?


Salatalık yetiştiriciliğinde yeterli sulama önem arz ediyor. Sulama açısından en kritik dönemin meyve bağlama olduğunu bilmelisiniz. Fideler dikildikten sonra can suyunun ardından, meyveler görülene azar azar dek günde 1-2 kez su verilmesi öneriliyor. Bu dönemde çok sulama yapılması tavsiye edilmiyor. Bundan sonraki dönemlerde ise her 3-4 günde bir sulama gerekiyor.