Karpuzlar, üç usulle yetiştiriliyor. 


Sıra Usulü Karpuz Yetiştiriciliği: Kolay ve ekonomik bir yol olan sıra yani çizgi usulü yetiştiricilikte, toprağa 1.5 - 2 metre arayla, pullukla 5-6 cm derinliğinde çizgiler açılıyor.

Sıra üzerinde 90 - 100 cm aralıkla, her ekim yerine 2-4 tohum bırakılarak ekim yapılıyor. Sonrasında arazi tırmıktan geçiriliyor ve çizgiler kapatılıyor.

Toprak hafif bastırılarak sürgü çekiliyor. Tohumlar ortalama 10-12 gün içinde çimlenerek toprak üstünde belirmeye başlıyor. 

Ocak Usulü Karpuz Yetiştiriciliği: 40-50 cm çapında ve 15-20 cm derinliğinde açılan çukurların dibine, 5-10 cm kalınlığında gübreli toprakla yataklık yapılıyor.

Ardından 3 veya 4 adet tohum ekiliyor ve üzeri 2-3 cm derinlikte kalacak şekilde kapatılıp hafifçe bastırılıyor. İlk çapanın ardından her ocakta en fazla 2 fide bırakılıyor ve gerisi sökülüyor. 

Çukur Usulü Karpuz Yetiştiriciliği: Diyarbakır karpuzlarının yetiştirilme şekli olan çukur usulünde, ilkbaharda, sular çekildikten sonra üçer metre ara ile 1 metre uzunluğunda, 50 cm genişliğinde ve 50 cm derinliğinde çukurlar açılıyor.

Çakıllar dışarı çıkarılarak çukurda sadece kum bırakılıyor. Ardından çürümüş güvercin gübresi konuluyor ve tekrar nemli kum ilave ediliyor.

Çukurun iki başında oluşturulan bu yığın üzerine 3-4 karpuz tohumu ekiliyor. 10 gün içinde çimlenen tohumlar fideye dönüşmeye başlıyor. 3-4 yapraklı olduğunda, her yığında yalnızca 1 fide bırakılıyor. Ekimin 1 ay kadar sonrasında çukura ahır ve güvercin gübresi karışımı ekleniyor ve nemli ince milli toprakla dolum yapılıyor.

Mayıs sonu gibi her çukura, yanmış ahır gübresi, güvercin gübresi ve mil veriliyor. Bu yöntemle her biri ortalama 40 - 50 kilogram olan karpuzlar yetiştirilebiliyor.