Çilek Bakımı Nasıl Yapılır?


Çilek yetiştiriciliğinde gereken bakım işlemleri şöyle sıralanıyor: 


Malçlama: Malçlama, yabancı otların çıkmaması, erkenci ve yüksek kaliteli ürün elde etmek için kullanılıyor. Masuralar siyah plastik ile örtülüyor. Bu örtme işlemi yaz dikimlerinde dikim sonrası, kış dikimlerinde ise dikim öncesi gerçekleştiriliyor. 

Sulama: Çilek nasıl sulanır merak ediyorsanız, çileğin suya karşı hassas bir ekin olduğunu aklınızda tutmalısınız.

Aşırı sulama mantara neden oluyor ve kloroz ortaya çıkabiliyor. Karık, yağmurlama ve damla sulama yöntemleri kullanılarak çileğin su ihtiyacı karşılanıyor. 

Gübreleme: Gübreleme toprak analizine göre yapılıyor. Yapraktan veya topraktan gübre uygulanabiliyor.

Topraktan gübreleme yapılacaksa, damla sulamayla beraber gübre veriliyor. Gübre kaybını azaltan bu yöntemin bitkiye etkisi de daha yüksek oluyor.

Çilek, ticari birçok bitki gibi azotlu gübreye ihtiyaç duyuyor. Dikimden 1 ay kadar sonra azot desteğine başlanabiliyor ve hasat sonuna kadar uygulama sürüyor.

Soğuk bölgelerde kışın ara ara gübre veriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Çilek Yetiştiriciliği broşürüne göre, dekara yaklaşık 25-30 kilogram saf azot düşecek şekilde azotlu gübreler kullanılıyor. Bu oran, aylara bölünerek veriliyor.

Damla sulama yapılıyorsa, bu gübre haftalara da bölünebiliyor. Kış soğuklarına dayanıklılık artırılmak istendiğinde K içerikleri kullanılıyor.

Toprakta fazla kireç yoksa meyvelerin yumuşamaması için Ca desteği tercih ediliyor. Kireç yönünden zengin topraklarda ise pH kontrolü önem taşıyor. pH 7-7.5 oranını geçtiğinde kloroz görülebileceği konusunda çiftçilerimiz uyarılıyor. Bunu önlemek amacıyla Fe şelatlı gübrelerin kullanımı öneriliyor. 

Bakım için çileklerin kollarının temizlenmesi tavsiye ediliyor. Kollar kesildiğinde verimin düştüğü belirtiliyor.

Bu nedenle kolların görülür görünmez temizlenmesi önem taşıyor. 

Hastalık ve zararlılarla mücadele hem kök, meyve hem de yaprakta gerçekleştiriliyor. Kök hastalıklarına karşı toprak fümigasyonu veya sterilizasyon şart görülüyor.

Meyve çürükleri olmaması için sistematik pestisit kullanımı yapılabiliyor, ilaç atılıyor. Çürüklüğün fazla görüldüğü alanlarda, örtü altı yetiştirmecilikte havalandırma önem kazanıyor.

Yaz aylarındaki dikimlerde, bitkilerin sıra arası ve sıra üzeri mesafeleri geniş tutuluyor. Böylece zararlı ve hastalık bulaşı en aza indiriliyor.

Çileğe en çok zarar veren zararlılar arasında, kırmızı örümcek, yaprak bitleri, dana burnu böceği, kadı lokması sayılıyor. 


Çilek kaç günde çimlenir?


Çilek tohumlarının tahmini çimlenme süresi 20-25 gün arasında değişiyor.


Çilek ne zaman meyve verir?


İyi tozlanmış, şekil bozukluğu olan bitkiler daha makbul görülüyor. Tozlanmanın ardından ortalama 30-35 gün içinde meyvenin olgunlaşması bekleniyor.