Salatalık Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?



Kabakgiller familyasına dahil olan salatalık, tek yıllık bitkiler arasında yer alıyor. Hindistan’dan dünyaya yayılan salatalıklar, 5000 yıldır insanlık tarafından tüketiliyor.

Hıyar ekininin Hindistan’dan Çin’e, Asya’ya, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa’ya yayıldığı ve bugün tüm dünyada, uygun koşullarda salatalık yetiştiriciliği yapıldığı biliniyor. 


Cucurbitales takımının cucurbiataceae familyasına, cucumis cinsine ve cucumis sativus türüne ait görülen salatalıklar, ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve orta kuzey bölgelerde yetiştiriliyor. Salatalık yetiştiriciliği, Türkiye’de tüm tarımsal üretimin %5’lik payına sahip oluyor. Hem açık arazide hem de serada hıyar yetiştirilebiliyor. 


Salatalık Çeşitleri Nelerdir?

Hıyar adıyla da anılan salatalık, yaklaşık 90 farklı cins ve 750 tür bulunduruyor.

Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarına göre, salatalık çeşitleri hem şekillerine hem de kullanım alanlarına göre sınıflandırılabiliyor. Kimi türler turşuluk olarak anılırken kimileri sofralık adıyla kategorize ediliyor. Turşuluk olanlar küçük boylarda oluyor, büyükler ise sofralık şekilde değerlendiriliyor.

Serada yetiştirilen sofralık çeşitler arasında bittex, standex, orion, melior, green spott sayılıyor.

Argus, nimbus, hokus ise turşuluk alternatifleri oluşturuyor. Açık tarlada salatalık yetiştiriciliği için sofralık çeşitler sayılırken ise colorado, cubit, marketer, submarine, stays green, langa, Maltepe, Çengelköy, dere ve Kilis hıyarlarından söz edilebiliyor. Turşuluk olan ve açık tarlada yetiştirilen çeşitler ise gherkin, belair, belmonte, kornişon ve Rus hıyarı şeklinde açıklanıyor.