Cucurbitaceae familyasının citrullus türüne bağlı senelik bir kültür bitkisi olan karpuz, Citrullus colocynthis ve Citrullus vulgaris türleriyle ticari üretimde kullanılıyor. Citrullus colocynthis, yemeklik, küçük ve acımsı karpuzlar olarak biliniyor. Citrullus vulgaris ise ülkemizde bilinen ve hemen hemen her evde tüketilen karpuz türüne işaret ediyor.


Karpuz kökleri, çoğunlukla 40-50 cm derinlikte ve yüzeye daha yakın şekilde bulunabiliyor. Toprak yüzeyine yayılı olarak yetişen karpuzlar, uygun şartlarda 3-4 metre uzunluğunda gövdeye sahip olabiliyor. Hafif tüylü dallarla ayırt edilen ekinin yaprakları ise dilimli ve hafif damarlı olması ile dikkat çekiyor. Beşli, sarı çiçekler bulunduran karpuz ekinleri, türlerine göre birbirinden ayrışan meyveler verebiliyor. Türe göre meyvenin iriliği, rengi, çekirdek oranı değişebiliyor. 


Karpuz serinletici bir meyve olarak çiğ şekilde, dilimlenerek yenebiliyor. Ayrıca karpuz kabuklarından marmelat ve turşu yapılabiliyor. Meyvenin pekmez yapımında kullanılabildiği de vurgulanıyor. Karpuz, endüstriyel alanda ise şekerlemelere, sakızlara tat vermek için aroma şeklinde kullanılıyor. Karpuzlar, beslenme ve insan sağlığı için önemli bir yer sahibi. Adana Tarım İl Müdürlüğü’nün hazırladığı karpuz yetiştiriciliği belgesine göre, iştah açıcı özelliği bulunan meyve, özellikle sıcak havada serinletici özelliği ile sıklıkla tüketiliyor. B,C ve A vitaminleri açısından zengin olmakla beraber, içerisinde Ca, Fe, P ve Mg mineralleri de bulunduruyor. Ortalama %8 ile 14’ü şekerden oluşan karpuzlar protein, yağ ve kalori bakımından fakir olması nedeniyle diyet yapanlar tarafından da rahatlıkla tüketilebiliyor.