Karpuz Yetiştiriciliğinde Budama Nasıl Olmalıdır?

Karpuz yetiştiriciliğinde kaliteli ürün almak için seyreltme yapılması gerekiyor. Çeşidin iriliğine göre, genellikle bir ekin üzerinde 1 ile 3 adet meyve bırakılıyor. Henüz küçükken koparılan karpuzlar sayesinde, diğer meyveler daha iyi olgunlaşıyor. Üzerinde meyve olmayan yan koltuklar ise dibinden koparılarak budanıyor. Ana sürgünlerin fazla uzamasının önlenmesi için uç alma işlemi yapılıyor. Boylanma yerine meyve yetişmesi bu şekilde güçlendiriliyor. 


Karpuz Yetiştiriciliğinde Sulama Nasıl Yapılır?

Ülkemizde karpuz yetiştiriciliği genellikle susuz yapılıyor. Ancak çok kurak dönemlerde birkaç defa sulamaya ihtiyaç duyulabiliyor. Sıra aralarına su salınarak sızdırma şeklinde sulama yapmak, yağmurlama sulama veya damla sulama yöntemlerini kullanmak tercih ediliyor. 


Karpuz Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır?

Gelişme ve yayılma kuvveti oldukça fazla olan karpuz, besin maddelerine ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle gübreleme, karpuz yetiştiriciliği için olmazsa olmaz görülüyor. Toprağın karakterine ve zenginliğine göre besin destekleri değişiyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın Bahçecilik bölümü, karpuz yetiştiriciliği ders notlarına göre ortalama, dekar başına 5-6 ton yanmış ahır gübresi, 15 kg azot gübresi, 30 kg fosforlu gübre, 20 kg potaslı gübre uygulanıyor. 


Siz de karpuz yetiştiriciliği yaparken ihtiyacınız olan gübre çeşitleri, pestisit gereksinimleri için Tarfin Mobil ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz. Farklı markaların ürünlerini karşılaştırabileceğiniz, en uygun fiyatları bularak Tarfin ile tanışmak için satış noktalarımıza başvurabilirsiniz. 


Karpuz ne zaman ekilir? Hangi ayda ekim yapılır?


Karpuzun ekim dönemi ilkbahar olarak gösteriliyor. Nisan sonu veya mayıs başı ekim yapılabiliyor. Ekime uygun dönem toprak ve hava sıcaklığına göre belirleniyor. İdeal ekim zamanı, toprağın sıcaklığının en az 12 derece olması gerekiyor.


Karpuz kaç günde hasat edilir?


Karpuzun hasat süresi bölgeye ve karpuzun cinsine göre 100 ile 120 gün arasında değişiyor. Hasat zamanı geldiği; meyvenin parlaklaşmasından, kabuğun tırnakla kolaylıkla sıyrılabilmesinden, üzerindeki beyaz lekelerinin sarıya dönmesinden, vurulduğunda tok bir ses çıkarmasından, hafiflemelerinden, meyve sapının 1-2 cm uzağındaki yaprağın kurumasından anlaşılabiliyor.